OVER BESLUITVORMENDE RAADSVERGADERINGEN, OORDEELSVORMENDE RAADSBIJEENKOMSTEN EN ZO MEER …
Ter informatie aan alle inwoners van de gemeente die de gemeentelijke politiek volgen of dat willen doen lijkt het ons zinvol om nadere uitleg te geven over de diverse vergaderingen en bijeenkomsten van de raad.
Raadsleden en Besluitvormende Raadsvergadering
Er zijn raadsleden én burgerleden.
Raadsleden zijn de gekozen volksvertegenwoordigers: mensen die na de verkiezingen in de gemeenteraad zijn gekomen. Zij hebben stemrecht en nemen dus besluiten over allerhande voorstellen die in de gemeenteraad aan de orde komen. De raadsleden vormen samen de gemeenteraad (in Meerssen totaal 17 personen). De gemeenteraad is in feite het hoogste orgaan van het gemeentelijk bestuur.
Per jaar zijn er doorgaans 10 raadsvergaderingen waarin besluiten worden genomen. Vandaar dat dit de Besluitvormende Raadsvergadering wordt genoemd, doorgaans afgekort als BeRa. De BeRa vindt doorgaans op donderdagavond plaats, vergaderlocatie is de bedrijfskantine in het gemeentehuis.
De BeRa duurt doorgaans van 19.00 tot 23.00 uur. Is de agenda dan nog niet afgewerkt dan kan worden verder vergaderd op de maandagavond daarna; hierover wordt besloten vlak vóór 23.00 uur.
Burgerleden en Oordeelsvormende Raadsbijeenkomst
Elke fractie in de gemeenteraad kan burgerleden laten benoemen. Deze burgerleden kunnen samen met raadsleden deelnemen aan de Oordeelsvormende Raadsbijeenkomst, doorgaans afgekort als OoRa. Per raadsfractie kunnen maximaal 5 burgerleden benoemd worden (worden officieel beëdigd!). Burgerleden ondersteunen meestal de gekozen raadsleden in hun werk.
De OoRa wordt ter voorbereiding van de Besluitvormende raadsvergadering gehouden. Voorstellen die ter besluitvorming naar de raad zijn gestuurd worden eerst tijdens de OoRa besproken. Dan kunnen zowel raadsleden als burgerleden verhelderingsvragen stellen over die raadsvoorstellen.
Aan het eind van die bespreking geeft elke raadsfractie aan of zij het voorstel ‘rijp voor behandeling’ vindt of niet. Ook wordt dan door elke raadsfractie per raadsvoorstel aangegeven of zij dit in de komende besluitvormende raadsvergadering een ‘bespreekstuk’ vindt (met debat) of een ‘hamerstuk’ (geen debat nodig, meteen akkoord).
Meestal zijn er 2 OoRa’s voorafgaand aan een besluitvormende raadsvergadering, een op woensdagavond en een op de dag erna, op donderdagavond dus. De onderwerpen die aan de orde komen worden dus ook verdeeld over de beide avonden en dat geldt ook voor de collegeleden tot wiens portefeuille die onderwerpen behoren. Op de website van de gemeente staat vermeld hoe de portefeuilleverdeling binnen het college is en welk collegelid over wat gaat.
Als er weinig raadsvoorstellen zijn komt het wel eens voor dat de beide OoRa’s worden samengevoegd tot één bijeenkomst.
Tijdens de Oordeelsvormende Raadsbijeenkomst worden geen besluiten genomen. Burgerleden hebben ook geen stemrecht en nemen dus ook niet deel aan besluitvorming.
Moties en amendementen
Tijdens een besluitvormende raadsvergadering kunnen raadsleden of raadsfracties een amendement op een raadsvoorstel indienen. Met een amendement wordt een wijziging van een raadsvoorstel dat op de vergaderagenda staat beoogd.
Ook kunnen raadsleden/-fracties een motie indienen. Een motie is een oproep of opdracht aan het College. Omdat een motie vaak los staat van de raadsvoorstellen die op de vergaderagenda staan wordt die ook wel ‘motie vreemd aan de orde van de dag’ genoemd.
Over zowel amendementen als moties wordt gestemd; deze kunnen dus aangenomen (als de meerderheid vóórstemt) of verworpen (als de meerderheid tegenstemt) worden.
Rondvraag
Tijdens de Besluitvormende Raadsvergadering is er géén rondvraag.
Die rondvraag is er wel tijdens de Oordeelsvormende Raadsbijeenkomst, dan per portefeuillehouder binnen het College over de onderwerpen waarvoor hij/zij verantwoordelijk is.
Overzicht moties en toezeggingen
Tijdens de Oordeelsvormende Raadsbijeenkomst komt het overzicht van moties en toezeggingen aan de orde. Dit is een vast onderdeel van deze bijeenkomst.
Dan geeft elk lid van het College op vragen van raads- en/of burgerleden nadere uitleg over de stand van zaken over de moties die tijdens een besluitvormende raadsvergadering zijn aangenomen en die tot zijn/haar portefeuille behoren, alsook over de toezeggingen die het betreffende collegelid aan de raad heeft gedaan. Moties en toezeggingen die zijn afgehandeld worden dan van het overzicht afgevoerd.
Publiek
Belangstellende inwoners, ondernemers, verenigingen en/of maatschappelijke instellingen en organisaties kunnen zowel besluitvormende raadsvergaderingen als oordeelsvormende raadsbijeenkomsten bijwonen. Zij nemen dan plaats op de publieke tribune en zijn toehoorder bij deze vergadering, kunnen dus niet deelnemen en het woord voeren. Aanmelding om als toehoorder aanwezig te kunnen zijn is niet nodig, belangstellenden kunnen gewoon naar het gemeentehuis komen.
BeRa en OoRa kunnen ook digitaal via de livestream gevolgd worden. Deze livestream is te vinden op de website van de gemeente.
Spreekrecht
Wel kan een inwoner of woordvoerder namens een bepaalde organisatie gebruik maken van het spreekrecht. Dat is enkel mogelijk tijdens een oordeelsvormende raadsbijeenkomst. Degene die van dit spreekrecht gebruik wil maken dient dit vooraf aan te vragen bij de griffie en krijgt dan maximaal 5 minuten de tijd om de deelnemers aan de vergadering toe te spreken en zijn of haar punt duidelijk te maken. Op aanvraag kan die spreektijd uitgebreid worden.
Na afloop van het betoog van de inspreker krijgen raadsleden en burgerleden gelegenheid om vragen te stellen aan de inspreker.