BRUG-M & PARTNERS STEMMEN IN MET PILOT VOOR BLAUWE ZONE-PARKEREN IN MEERSSEN-CENTRUM
Tijdens de raadsvergadering van 14 oktober is een voorstel van het College behandeld dat gaat over het parkeren van auto’s in het centrum van Meerssen. Nu is dat nog betaald parkeren, in het voorstel wordt dat omgezet in gratis parkeren, maar dan wel in een blauwe zône, dus met parkeerschijf. In het centrum geldt dan een maximum duur van 2 uur gratis parkeren. Het wordt een proef voor de duur van 2 jaar.
Met dit voorstel wil het College tegemoet komen aan de wensen van winkeliers in het centrum en hun klanten, in de hoop daar meer winkelend publiek mee aan te trekken.
Last van betaald parkeren
BRUG-M vraagt zich af of dit werkelijk zo werkt. Onze inschatting is dat in de huidige situatie automobilisten die het centrum bezoeken inderdaad last hebben van het betaald parkeren: het halen van een parkeerticket, mogelijk bij de betaalmachine moeten wachten voor andere betalende parkeerders, weer terug naar de auto om het ticket achter de voorruit de leggen, maar vooral het goed inschatten van de tijd die nodig is om te parkeren. Loopt het bezoek aan het centrum uit, bv. omdat je iemand ontmoet die vraagt om samen iets te drinken op een der terrassen op de markt en je komt na het verstrijken van de parkeertijd terug bij je auto, dan loop je de kans op een bon van de BOA - dan wordt het kopje koffie of drankje ineens wel erg duur.
Ongemak blijft, ook bij blauwe zone
De parkeertarieven in Meerssen-centrum voor kort parkeren (tot 2 uur) zijn alleszins redelijk, maar het ongemak zoals hiervoor omschreven, dáár kunnen mensen volgens ons last van hebben. Wordt het centrum een blauwe parkeerzone, dan is betalen en een parkeerticket halen niet meer nodig en volstaat het leggen van de blauwe parkeerschijf met de juiste tijdsinstelling achter de voorruit van de auto. Maar ook dan blijft het risico van een verkeerde tijdinschatting, het te laat bij de auto komen en een parkeerboete. En als dat gebeurt is er de nodige frustratie. Met andere woorden: een deel van het ongemak blijft, ook met de blauwe zone.
Daarnaast: net als bij betaald parkeren is bij de blauwe zone controle, toezicht en handhaving door de BOA’ s nodig, anders ontstaat er ‘wildgroei’. En die inzet van personeel kost geld, terwijl er geen inkomsten meer tegenover staan. Dan betalen alle belastingbetalers hier aan mee.
Vrij parkeren?
Raadslid Jan Gulikers van de fractie BRUG-M vroeg in de raadsvergadering aan verantwoordelijk wethouder Molling waarom er dan geen pilot wordt uitgevoerd met gratis parkeren, zonder blauwe zone, dus geheel vrij laten. Voordeel: geen ongemak, geen risico op een boete voor de parkeerders, geen toezicht en handhaving nodig.
Volgens de wethouder is de kans groot dat er dan een probleem gaat komen door de lang-parkeerders: mensen die hun auto voor meerdere uren, zelfs de hele dag, op een gratis parkeerplaats laten staan. Met de blauwe schijf kun je dat voorkomen, maar met geheel vrij laten kan dat niet meer tegen gehouden worden en dan zijn de plaatsen voor eventueel winkelend publiek bezet door anderen. Inderdaad een risico dat reëel is, dat zijn we met de wethouder eens. Anderzijds: zie het centrum van Bunde waar automobilisten gratis kunnen parkeren zónder blauwe zone, dus zonder parkeerschijf - hoe is het daar met de langparkeerders?
Moderne techniek gebruiken
Daarnaast vragen wij ons af of er geen alternatieve oplossingen mogelijk zijn via gebruikmaking van moderne techniek. Ideaal zou voor ons zijn: digitaal betalen achteraf, dus bij vertrek, waarbij de eerste 2 of zelfs 3 uur gratis zijn. Dan voorkom je lang parkeren en doe je evenzeer iets voor de klanten van winkels en horecazaken.
Tóch akkoord met voorstel
Zo was er nog meer aan te merken op het voorstel van het College, maar uiteindelijk zijn we als BRUG-M & partners toch akkoord gegaan met het voorstel. We willen deze pilot het voordeel van de twijfel geven en zullen te zijner tijd de evaluatie kritisch volgen. Wel hebben we het dringende verzoek gedaan om de tijd van het gratis parkeren via de parkeerschijf op 3 uur te zetten i.p.v. 2 uur. Dan hebben bezoekers iets ruimer de tijd om te winkelen en/of een der horecaterrassen te bezoeken. De wethouder zei toe te onderzoeken of dit mogelijk is. Verder hopen we dat de periode van de pilot ook benut gaat worden om alternatieven met nieuwe technische/digitale oplossingen te onderzoeken. In diverse andere plaatsen zijn daarvan voorbeelden te vinden.