BRUG-M & partners stemt tegen Communicatieplan;

over transparantie en openbaarheid van de raadscommissies

 

In de raadsvergadering van 19 september was een der agendapunten het Communicatieplan van de gemeente. Het voorstel daartoe was onder verantwoordelijkheid van de pas ingestelde Commissie Raadscommunicatie (bestaande uit enkele raadsleden) opgesteld.

De fractie BRUG-M bij monde van raadsleden Jan Gulikers, alsook de aanwezige raadsleden die eerder tot de fractie BRUG-M behoorden (Arntz, Van der Bijl en Gerards, Tiny Gorissen was afwezig) hebben zich tegen dit voorstel uitgesproken.

Raadslid mevr. Jonkhout, tevens voorzitter van deze commissie, was in de vergadering woordvoerder namens die commissie en gaf aan dat zij het jammer vindt dat de raadsleden van BRUG-M (& partners) niet wilden deelnemen aan de Commissie Raadscommunicatie.

Daarop werd gereageerd door raadslid Gerrit van der Bijl die uitlegde waarom wij niet deelnemen aan deze en de andere niet-openbare raadscommissie (Raadsbeleid): welnu, omdat wij vinden dat onderwerpen die in deze commissies aan de orde komen transparant in de openbaarheid besproken moeten worden (transparantie is een belangrijke waarde voor BRUG-M). Bovendien wordt het dualisme zoals dat in de Gemeentewet is verankerd in deze commissies genegeerd. Immers: in die beide raadscommissies zijn de portefeuillehouders in het College van B&W een vast toegevoegd adviseur en dat zou niet mogen bij een hanteren van de uitgangspunten van het dualisme.

 

Over de inhoud van het concept-Communicatieplan werd kritiek uitgesproken door de fractie BRUG-M bij monde van raadslid Jan Gulikers. Hij gaf in zijn betoog aan dat een aparte communicatie-adviseur + communicatiemedewerker binnen de griffie volstrekt onnodig zijn - er is al een afdeling Communicatie binnen de gemeente. Zo ontstaat het risico op twee aparte afdelinkjes communicatie die weer met elkaar moeten afstemmen om dubbelwerk en verschil in informatie aan de burgers te voorkomen. Ook een aparte raadscommissie raadscommunicatie is volstrekt overbodig, biedt geen meerwaarde en kost alleen maar tijd en energie van de raadsleden en griffie, alsook geld van de gemeente. En dat geldt tevens voor het communicatieplan, waarin diverse activiteiten staan opgenomen die in de afgelopen ook al plaatsvonden - zonder raadscommissie, zonder communicatiemedewerkers bij de griffie en zonder communicatieplan. We zijn dus iets aan het optuigen dat niet nodig is, waar we zonder kunnen en waar eerder ook nooit door de gemeenteraad om gevraagd is. Een bedenksel van de extern adviseur (dhr. Bouman) dat de meeste fracties in de raad klakkeloos hebben overgenomen.

En diezelfde houding bleek ook bij de behandeling van dit agendapunt: nauwelijks tot geen reactie van de andere fracties, geen debat met inhoudelijke argumenten of kritische kanttekeningen. Het gesprek ging vooral tussen mevr. Jonkhout - waarvan niet duidelijk was of ze dat nu deed als woordvoerder van de commissie raadscommunicatie of namens de CDA-fractie - en raadslid Gulikers. De uitkomst laat zich raden: het voorstel werd door de meerderheid aangenomen, het communicatieplan werd vastgesteld. Alsof er geen belangrijker zaken zijn waar de burger wél iets aan heeft.