WERKPLAN 2025 VAN DE GEMEENTERAAD AANGENOMEN - DE CHAOS DUURT VOORT!
In de raadsvergadering van 10 oktober is een van de agendapunten ‘Het werkplan 2025 van de gemeenteraad’. Nou zal dat de meeste inwoners van de onze gemeente waarschijnlijk niets zeggen, maar als er één onderwerp is dat in de afgelopen maanden heeft gezorgd voor de nodige beroering en wrijving in de raad dan is het dit wel.
Ontwikkelprogramma ‘Gemeenteraad aan het stuur’
Het werkplan is onderdeel van het ontwikkelprogramma ‘Gemeenteraad aan het stuur’, een traject om de werkwijze van de raad drastisch te veranderen. Onderdelen van dit traject zijn:
- Instellen nieuwe raadscommissies, nl. de commissie Raadsbeleid en de commissie Raadscommunicatie;
- Invoering BOB-model als aanpak in de behandeling van dossiers van de raad (BOB = Beeldvorming-Oordeelsvorming-Besluitvorming);
- Nieuwe reglementen voor de diverse vergaderingen en nieuwe verordeningen voor de commissies;
- Maximering/beperking van de spreektijden en het aantal interrupties;
- Uitbreiding griffie, van 2 naar 5 fte en invoering nieuwe functies bij de griffie. Voorlopig nog tijdelijk, bij wijze van proef. Maar met de intentie deze structureel te maken.
Het traject wordt begeleid door een extern adviseur.
Twijfels en kritiek van BRUG-M
Reeds aan het begin van dit traject heeft BRUG-M haar grote twijfels over de aanpak uitgesproken.
- De nieuwe raadscommissies vinden wij volstrekt overbodig, hebben geen meerwaarde en zorgen vooral voor meer belasting van raadsleden.
- Enkele nieuwe functies bij de griffie (raadsadviseur, communicatiemedewerker) zijn voor ons evenmin nodig. Enige uitbreiding van de griffie lijkt ons redelijk, maar in vergelijking met gemeenten van dezelfde grootte is onze griffie nu met 5 fte zeer ruim bezet.
- We zijn voorstander van het werken volgens het BOB-model, maar de wijze waarop dit nu inhoud en vorm krijgt lijkt ons niet goed doordacht en werkt dus ook niet - zie de praktijk. De fase van beeldvorming is eigenlijk beleidsvoorbereiding en die behoort tot de verantwoordelijkheid van het College van B&W.
- Verder hebben wij - zoals bekend - grote moeite met de beperking van de spreektijden in vergaderingen en van het aantal interrupties; die zien wij als een beperking van de oppositie en een uitholling van de lokale democratie.
- En dan hebben wij nog grote twijfels over de deskundigheid en geschiktheid van de externe adviseur die is aangezocht.
- Het traject betekent ook een behoorlijke kostenpost: de inhuur van een externe adviseur, de uitbreiding van de griffie, de ambtelijke uren die in dit traject gaan zitten.
Doelen
Het doel van het hele traject is de raad meer sturing en zeggenschap te geven, maar volgens BRUG-M heeft de raad die positie al - en ook altijd al gehad. Het is enkel een kwestie van hoe de gemeenteraad die rol oppakt, daar zijn geen nieuwe commissies of andere reglementen voor nodig.
Ander doel is raadsvergaderingen efficiënter te laten verlopen, maar daar is tot nog te weinig van gebleken. Nog steeds ontbreekt een inhoudelijk debat, sterker nog: dat wordt steeds minder gevoerd. De rol van de burgemeester als vergadervoorzitter wordt vooral bepaald door het bijhouden van de spreektijd en het tellen van de interrupties.
Chaos wordt gecreëerd
BRUG-M heeft in het begin er al nadrukkelijk op gewezen: vijf veranderingstrajecten tegelijkertijd invoeren is hét recept om chaos te creëren, dat móet welhaast fout gaan. En die chaos is inderdaad ontstaan. De belasting van raadsleden is veel zwaarder geworden door de nieuwe commissies, de extra-vergaderingen, de nieuwe reglementen en de stroom van informatie die niet meer bij te benen is. Diverse raadsleden hebben aangegeven dat ze het overzicht (dreigen te) verliezen. Raadsvergaderingen verlopen niet goed, zie de vergadering van 10 oktober. De raad is door het traject ‘Gemeenteraad aan het stuur’ vooral intern gericht, vooral met zichzelf en met de eigen werkwijze bezig in plaats van met dossiers die de inwoners raken. Kardinale fout: er zijn structuurveranderingen ingevoerd om de cultuur te veranderen.
Door dit alles zijn coalitie en oppositie steeds meer van elkaar verwijderd geraakt en is de verstandhouding en sfeer in de raad behoorlijk bekoeld. Ronduit slecht!
Meerderheid van de raad toch akkoord met werkplan
Kortom: het gaat niet goed met de uitvoering van het werkplan. Raadslid Jan Gulikers heeft in de raadsvergadering de kritiek van BRUG-M & partners nogmaals uitgesproken en met klem gewezen op de chaos die ontstaan is. We hebben daarom met 4 raadsleden tegen dit werkplan gestemd (Gulikers, Arntz, van der Bijl en Gerards), raadslid Tiny Gorissen wil de nieuwe werkwijze nog steeds een kans geven en stemde vóór.
Ook werd vóór gestemd door de raadsleden van de coalitiepartijen Lokaal DNA, CDA, Groen Links en fractie Pohle, alsook door de eenmansfractie van Het Origineel en dus werd het werkplan aangenomen. De chaos duurt voort.