Coalitie drukt motie Lokaal DNA over lokale omroep door ondanks kritiek

 

In de raadsvergadering  van 19 september jl. werd door twee raadsleden van de fractie Lokaal DNA, te weten Nicole Ramaekers en Bert Ummels, een zgn. motie ‘vreemd aan de orde van de dag’, zoals die in ambtelijke taal genoemd wordt, ingediend. Dergelijke moties gaan over onderwerpen die niet op de agenda van de vergadering staan, maar die de indiener wel belangrijk en blijkbaar urgent vindt.

In de motie ging het over de samenwerking tussen de gemeente en de lokale omroep (zie bijgevoegde motie). Lokaal DNA wilde met deze motie het College van B&W opdragen om ná het vaststellen van mediabeleid in overleg te treden met de lokale omroep om de samenwerking te optimaliseren en de mogelijkheden voor voldoende financiële ondersteuning vanuit de gemeente te verkennen. Frappant: in deze motie werd steevast de benaming ‘Meer Vandaag’ voor de lokale omroep gehanteerd, terwijl de omroep zelf al een poos steeds de naam ‘Heuvelland Vandaag’ gebruikt voor het samenwerkingsverband dat is aangegaan met andere lokale omroepen in de regio en dat op afzienbare termijn zal leiden tot fusie. 

De raadsleden Jan Gulikers (fractie BRUG-M) en René Gerards (fractie Gerards) hadden de nodige kritiek op de motie en merkten in hun reactie op dat opdracht aan het College van B&W zoals in de motie verwoord strijdig is met de wetgeving. Daarin is voorgeschreven dat er een strakke scheiding moet zijn tussen de overheid en de media. Persvrijheid is in ons land een groot goed en betekent dat er geen inmenging, zelf niet de schijn daarop, vanuit de overheid mag plaatsvinden. Dat geldt op landelijk niveau, maar ook op provinciaal en gemeentelijk.

Daarnaast gaven beiden aan dat de motie voorbarig is: eerst moet mediabeleid ontwikkeld en vastgesteld worden; daarin kan dan ook de positie van de lokale omroep (die op afzienbare termijn een streekomroep wordt) beschreven worden.

Burgemeester Clermonts, binnen het College van B&W portefeuillehouder voor de relatie met de media, gaf in haar reactie aan dat ze de motie ontraadde, dus een oproep aan de raad om de motie niet aan te nemen. Haar argumenten kwamen vrijwel naadloos overeen met die van de raadsleden Gerards en Gulikers.

Blijkbaar was de motie voor de indieners van Lokaal DNA dermate belangrijk dat ze er zelfs op het late uur 2 schorsingen voor over hadden om toch hun gelijk te halen. Tot een echt debat op inhoud kwam het echter niet - jammer dat diverse fracties nauwelijks of niet reageerden. Na deze twee schorsingen werden de eerder ingebrachte bezwaren tegen de motie zonder enige onderbouwing aan de kant geschoven en stemde de fracties Lokaal DNA, CDA, Pohle en Meijers, dus de meerderheid van de raad, vóór. Motie aangenomen dus. Wij zijn benieuwd hoe de portefeuillehouder dit varkentje straks gaat wassen.

Motie Lokaal DNA: