ENERGIEVISIE VAN DE GEMEENTE MEERSSEN: ER IS NOG GENOEG TE DOEN!

 

In de raadsvergadering van 16 december 2024 heeft de gemeenteraad de Energievisie behandeld aan de hand van een beleidsnota. Dit document beoogt aan te geven welke activiteiten ontwikkeld moeten worden om als gemeente in 2050 energieneutraal te worden.

In de beleidsnota wordt ingestoken op drie gebieden:

  • energiebesparing door woningisolatie en optimalisering van bedrijfsprocessen;
  • elektriciteitsopwekking op duurzame wijze;
  • aanleggen van warmtenetten.

Volgens raadslid Jacques Arntz van BRUG-M is deze visie niet compleet; hij noemde het zelfs ‘een luchtkasteel’. Er ontbreken volgens hem enkele belangrijke elementen in deze visie:

  • Ten eerste ontbreekt de SWOT-analyse, die gewoonlijk bij een visie hoort, zelfs daaraan vooraf gaat: wat zijn de sterktes en zwakheden van onze gemeente ten aanzien van energie, alsook de kansen en bedreigingen?
  • Er dient een onderbouwing te zijn van de haalbaarheid. Toetsing dus op risico’s, alternatieve (met name technische) ontwikkelingen, etc. Zo is het elektriciteitsnet al overbelast (netcongestie) en zal het mogelijk ondoenlijk zijn om meer zonnepanelen etc. aan te sluiten.
  • Voorts ziet het er volgens diverse bronnen naar uit, dat rond 2030 SMR’s op de markt komen. Dat zijn kleine kerncentrales, die 24/24 uur voor stroom zorgen. Dat is heel iets anders dan de zeer beperkte stroomproductie van zon en wind, waardoor de stabiliteit van het stroomnet aanzienlijk zal verbeteren. Arntz bepleit dan ook niet al te haastig te zijn en nu topprioriteit te geven aan energiebesparing.
  • Daarnaast is het volstrekt onduidelijk wie opdraait voor de kosten. Wat zijn de financiële consequenties van deze visie?
  • Verder is de rol van de gemeente onduidelijk: is zij uitsluitend vergunningverlener of neemt ze ook deel aan de investeringen?

Medio 2025 wordt de gemeentelijke visie in een actieplan omgezet.

Jacques Arntz vraagt aan de verantwoordelijke wethouder De Rond om een toezegging dat de punten die hij genoemd heeft worden meegenomen in het actieplan. De wethouder erkent dat met de energievisie pas een eerste stap is gezet op dit complexe terrein. Ze geeft aan deze punten mee te nemen in de verdere uitwerking.

Met die toezegging was Jacques Arntz tevreden en kon de Energievisie unaniem door de Raad worden vastgesteld.