Voorstel raadslid Van der Bijl betreffende Vertrouwenscommissie afgewezen

 

Een van de commissies die de gemeenteraad heeft ingesteld is de Vertrouwenscommissie, bestaande uit enkele raadsleden, in beginsel van elke fractie één. Deze Vertrouwenscommissie voert het jaarlijkse functioneringsgesprek met de burgemeester (tegenwoordig ‘klankbordgesprek’ genoemd) en is ook verantwoordelijk voor de selectieprocedure als er een nieuwe burgemeester moet worden benoemd.

In de raadsvergadering van 19 september jl. stond de nieuwe verordening van de Vertrouwens-commissie op de agenda, zeg maar het reglement waarmee deze commissie haar werk doet. De fractie Van der Bijl, met als enig lid mr. Gerrit van der Bijl, die daarnaast ook lid is en blijft van Partij BRUG-M, heeft in de raadsvergadering van 19 september getracht om de benoeming van de voorzitter en de plaatsvervangend voorzitter primair door de Raad te laten plaatsvinden. De concept-verordening gaf deze voorrangspositie niet aan de gemeenteraad, maar liet het open dat de leden van de commissie het onderling wel mochten uitmaken wie commissievoorzitter wordt.

Nu spreekt Gerrit van der Bijl uit ervaring want hij heeft die functie van commissievoorzitter een aantal jaren bekleed. Hij gaf in zijn betoog aan dat het van het grootste belang is dat juist deze functionaris weet dat hij door de gemeenteraad is gekozen. Dat hij/zij dat vertrouwen van de gemeenteraad heeft dat nodig is omdat uiterst belangrijke zaken op zijn bordje komen, zoals het leiding geven aan de voorbereiding van de invulling van de vacature van de burgemeester, maar ook bij functioneringsgesprekken.

Helaas vonden met name de coalitiepartijen het wel goed dat de voorzitterskeuze onderling zou kunnen worden uitgemaakt als de gemeenteraad er niet uit zou komen. Maar - zo betoogde Van der Bijl - de raad komt bij stemming over personen er áltijd uit - dat is prima geregeld in de Gemeentewet. Echter: met name de coalitiepartijen wilden daar niet naar luisteren, maar gaven ook geen tegenargument. Dus… niet de argumentatie, maar de wil van de meerderheid was doorslaggevend.