UITDAGING VOOR DE GEMEENTERAAD MEERSSEN:

NEGATIVITEIT OMZETTEN IN EEN TOEKOMSTPERSPECTIEF

Vorige week en afgelopen weekend werd door de lokale en regionale media volop bericht over de situatie bij de gemeente Meerssen. De media zaten er bovenop - begrijpelijk, want er is de nodige onrust bij gemeenteraad, griffie, College van B&W en ambtelijke organisatie. Wat is er aan de hand? BRUG-M wil aan de inwoners nadere uitleg geven over de ontwikkelingen.

 

Raad aan het Stuur  

Eind 2023 besloot een meerderheid van de gemeenteraad om een zgn. ontwikkeltraject in te gaan, dat de naam kreeg: ‘Raad aan het Stuur’. In het kader van dit traject werd begonnen met de invoering van het zgn. BOB-model (BOB staat voor Beeldvorming, Oordeelsvorming en Besluitvorming), werden vergaderregels veranderd, kwamen er twee nieuwe raadscommissies en werd de griffie uitgebreid met nieuwe functies.

Het BOB-model stond niet zozeer ter discussie, daar was en is BRUG-M (nog steeds) voorstander van, maar bij de andere onderdelen van het ontwikkeltraject lag dat een stuk lastiger.

 

Onrust

Al die veranderingen zorgden voor veel onrust binnen de gemeenteraad, waar de opvattingen over het ontwikkeltraject nogal uiteen liepen. De onrust werd ook veroorzaakt en vergroot door de aanpak van de extern adviseur van dit traject, dhr. Bouman.

BRUG-M heeft regelmatig kritische kanttekeningen geplaatst bij diverse onderdelen van dit traject, stemde ook bij besluiten tegen, maar kreeg nauwelijks gehoor bij de andere raadsfracties.

Ook vanuit het College van B&W en Managementteam kwam kritiek op het traject en werd getwijfeld aan de aanpak van de extern adviseur, maar ook hun signalen werden niet opgepakt. De trein denderde voort, het traject moest door!

Door het traject ‘Raad aan het Stuur’ verslechterde de verstandhouding binnen de gemeenteraad, alsook tussen de griffier en diverse functionarissen binnen de ambtelijke  organisatie.

 

Notitie Bouman

Het escaleerde toen de extern adviseur in oktober  2024 ongevraagd een notitie opstelde, waarin hij diverse geledingen en personen binnen de gemeente  beschul-digde van sabotage en ondermijning. Blijkbaar zag dhr. Bouman zijn ontwikkeltraject mislukken en omdat zijn opdracht toch afliep wilde hij zijn gram halen.

Zijn notitie sloeg in als een bom en zorgde voor nog meer polarisatie en onrust in de raad en gemeentelijke  organisatie .

 

Vertrek burgemeester

In november 2024 liet de burgemeester, mevr. Clermonts, weten dat zij per 1 juli 2025 haar functie neer zal leggen om dan van haar pensioen te gaan genieten. Gewoonlijk wordt dan een procedure voor de benoe-ming van een nieuwe burgemeester gestart. Daarover beslist de Commissaris der Koning in de provincie, in Limburg ook wel ‘gouverneur’ genoemd.

Voor de uitvoering van zo’n benoemingsprocedure is er een Vertrouwenscommissie, bestaande uit 6 leden van de gemeenteraad. De procedure werd echter niet gestart: gouverneur Roemer had over de onrust in de gemeente  een en ander vernomen en wilde dit eerst laten onderzoeken. 

 

Onderzoek 1

Er kwam dus een onderzoek naar de verstandhouding en samenwerking binnen de gemeenteraad, in opdracht van de provincie. Het onderzoek werd uitgevoerd door dhr. Jan Schrijen en mevr. Hannie te Grotenhuis, beiden zeer deskundig en ervaren in de politiek en het openbaar bestuur. In februari kwamen zij met het rapport op basis van hun onderzoek. Een van hun adviezen is: Stop onmiddellijk met het traject ‘Raad aan het Stuur’! Dus stoppen met de veranderingen die binnen dit traject zijn ingezet.

Bijzonder is dat alle kritiek die BRUG-M eerder op het traject ‘Raad aan het Stuur’ geleverd heeft in het onderzoeksrapport volledig bevestigd wordt.

Het rapport, met de titel ‘Raadswerk in de juiste proporties’ is elders te vinden op deze website.
Zie: Raadswerk in juiste proporties

 

Signalen van onveiligheid

Los van het onderzoek vanuit de provincie waren er signalen vanuit de griffie ontvangen over onveiligheid in de werksituatie. In zijn notitie schreef dhr. Bouman daar ook over, maar die signalen waren ruim voor zijn notitie al bekend bij de Werkgeverscommissie (een commissie van raadsleden die verantwoordelijk is voor de griffie).

Door Boumans notitie ontstond ook bij diverse ambtenaren een gevoel van onveiligheid en hun signalen kwamen terecht bij het College van B&W.

College en Werkgeverscommissie besloten toen om een gezamenlijk onderzoek te laten uitvoeren naar die signalen van onveiligheid.

 

Onderzoek 2

Dit onderzoek werd uitgevoerd door dhr. Rolph Dols van Bureau Bestuurlijk-Ambtelijk Samenspel (BAS), ook iemand met veel kennis van en ervaring in het gemeentebestuur. Zijn conclusie: er zijn inderdaad significante gevoelens van werk-gerelateerde onveiligheid bij de 28 personen die hij geïnterviewd heeft. Die onveiligheid is met name ontstaan, c.q. vergroot door het traject ’Raad aan het Stuur’, zo is zijn conclusie. Door dit traject zijn volgens dhr. Dols diverse relaties ernstig beschadigd en loopt de samenwerking op diverse niveaus binnen de gemeente niet goed. Ook een van zijn adviezen is: stop met het traject ‘Raad aan het Stuur’. 

Het rapport van dhr. Dols heeft de titel ‘Ja, er is perspectief!’. Dit rapport is eveneens te vinden op deze website.
Zie: Ja, er is perspectief

 

Extra-raadsvergadering

Op maandag 31 maart heeft er een extra-raads-vergadering plaatsgevonden over beide rapporten. In die vergadering heeft de gemeenteraad besluiten genomen over de adviezen die in de twee rapporten staan. Bij het schrijven van dit artikel moest die vergadering nog beginnen, dus daarover kunnen we pas volgende week berichten.