BRUG-M ZEER KRITISCH OVER DE PLANNEN VAN WETHOUDERS OM DE MTB AF TE BOUWEN
Op woensdag 12 maart is er een werkbezoek en informatiebijeenkomst voor o.a. raadsleden geweest bij de MTB te Maastricht, het ontwikkelbedrijf voor mensen met een afstand tot de reguliere arbeidsmarkt - zoals dat in formele taal genoemd wordt. De gemeente Meerssen is samen met Maastricht en Eijsden-Margraten aandeelhouder van dit bedrijf.
Van BRUG-M hebben de raadsleden Jacques Arntz, Gerrit van der Bijl en Jan Gulikers deze bijeenkomst bezocht, alsook ons burgerlid Jean Rulkens. Van alle andere fracties in de Meerssense gemeenteraad is alleen raadslid Gea Meijers (Groen Links/PvdA) aanwezig.
Het positieve beeld van de MTB, dat met name Jan Gulikers in zijn eerdere wethoudersperiode heeft opgedaan, is tijdens dit werkbezoek bevestigd. Hier worden mensen op zorgvuldige wijze begeleid en worden hun talenten benut en ontwikkeld. Mensen leren hier in een veilige omgeving diverse vaardigheden, zowel op vaktechnisch vlak, alsook op sociaal gebied. Dat dit positief uitwerkt op hun zelfbeeld en zelfvertrouwen, bijdraagt tot een zinvolle én waardevolle invulling van hun leven werd voor ons wederom duidelijk. De drie basisbehoeften van elk mens - competentie, autonomie en relatie - krijgen hier kans om ontwikkeld te worden. Zó belangrijk dit bedrijf - dat mag niet verloren gaan.
Hoe schril is dan het contrast met de plannen van de wethouders van de gemeenten Maastricht, Meerssen en Eijsden-Margraten. Zij willen nl. de MTB en met name de productieafdeling afbouwen en realiseren zich blijkbaar niet dat die productie nodig is om mensen vaardigheden aan te leren en daarin te trainen. Het voornemen van de wethouders om mensen met een grote afstand tot de reguliere arbeidsmarkt direct in het bedrijfsleven te plaatsen en daar op te leiden en te scholen is zeer discutabel. Uit cijfers blijkt dat 77% van de werkgevers daartoe geen mogelijkheden te zien. Zeker werkgevers in het klein en middenbedrijf. De MTB met haar leerwerkroutes, vaak in samenwerking met het VISTA-college, gekoppeld aan reële productie, aan reëel werk is een succesvol tussenstation van afstand tot de arbeidsmarkt naar het kunnen vinden van werk. MTB is geen eindstation maar een tussenstation waarbij altijd gestreefd wordt naar uitplaatsing van mensen, maar dan wel op zorgvuldige wijze en met de nodige begeleiding. Soms vanuit detachering, op die manier wordt al jarenlang zeer succesvol samengewerkt met o.a. Dolmans Landscaping, vaak via Podium 24 maar ook rechtstreeks.
De wethouders hebben hun plannen beschreven in een zgn. Visiedocument, maar wij kunnen daarin geen visie ontdekken. Laat staan dat hun plannen in het belang zouden zijn voor de mensen die bij MTB werken of die in de toekomst aangewezen zijn op een sociaal ontwikkelbedrijf. Volgens ons vergeten de wethouders dat het om kwetsbare mensen gaat en zijn zij er alleen maar uit op besparing van kosten voor de gemeenten.
Tijdens de bijeenkomst bij de MTB kwam dan ook van diverse kanten forse kritiek over deze plannen.
Op dinsdag 18 maart is er om 19.00 uur een themabijeenkomst van de gemeente Meerssen over dit onderwerp, waarin verantwoordelijk wethouder Molling de plannen nader zal toelichten. Deze themabijeenkomst is openbaar en dus toegankelijk is voor belangstellende burgers; locatie is de bedrijfskantine van het gemeentehuis. De bijenkomst is ook te volgen via de livestream: https://meerssen.notubiz.nl/
BRUG-M & Partners zijn in elk geval zeer kritisch ten aanzien van de plannen van de wethouders en hebben daar de nodige vragen over.