Mr G. van der Bijl
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Tel: 0651783900

Gedeputeerde Staten van Limburg
t.a.v. de heer drs. J.P. van den Akker
Per mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Meerssen, 21 februari 2021

Geacht College,

Geachte heer van den Akker,

Zoals inmiddels bekend is, is er gisteren, 20 februari 2021, materiële en emotionele schade ontstaan bij meerdere inwoners van de gemeente Meerssen ten gevolge van het verliezen van onderdelen van een Boeing 747, die motorproblemen had direct na de start op het vliegveld Maastricht-Aachen-Airport. (MAA).

Voor zover bekend is dit een ouder vliegtuig, dat in eigendom is van een chartermaatschappij, die gevestigd zou zijn in Bermuda, een klein eiland ergens in de Atlantische Oceaan.

U zult begrijpen, dat het voor inwoners van Meerssen, die wel/niet of onvoldoende verzekerd zijn tegen de materiële schade, ondoenlijk zal zijn om met succes een schadeclaim neer te leggen bij een chartermaatschappij als deze.

De Provincie Limburg is betrokken bij de effecten van de keuze om een vliegveld als MAA te laten functioneren, dat zo dicht bij de bebouwde kom van Meerssen (en Beek) gelegen is.

Het door de Provincie ook bepleite gebruik van de stop-way van 250m’ als verlenging van de start- en landingsbaan is medeoorzaak van het feit, dat er de mogelijkheid is ontstaan van intercontinentale vluchten van beladen vrachtvliegtuigen zoals deze.

Niet bekend is of nu ook de meest zuidelijke 250m’ gebruikt is door deze Boeing 747.

Maar als dat in de toekomst wel weer zou kunnen, dan is het risico aanwezig, dat  verloren delen in de bebouwing van Meerssen terecht kunnen komen en niet 250m’ noordelijker in het open gebied. Mogelijk is dat nu wel gebeurd.

Redenen waarom ik namens mijn fractie BRUG-M een beroep doe op U en op het Provinciaal bestuur om hier een actieve rol op te nemen door de inwoners en bedrijven van Meerssen tegemoet te komen en hen te ondersteunen bij het verhaal van de schade, zodat zij redelijk snel over de middelen kunnen beschikken om deze schade te verhelpen.

Concreet is dan mijn vraag om nu voor deze situatie bij de Provincie een apart adres (mail- en telefoonnummer) open te stellen, waar de meldingen van schades terecht kunnen komen.
Daar kunnen de schademeldingen verzameld worden.

Vervolgens kan de provincie Limburg na een schadebepaling door een expert-taxateur de schadekosten nu betalen aan de betrokkenen tegen een overdracht van de vordering aan de Provincie via een akte van cessie.

Het is dan aan het Provinciaal bestuur van Limburg om bij de verzekeraars van de betrokkenen de claim neer te leggen en - voor zover dat daar niet of slechts gedeeltelijk de schade te verhalen is- bij de verantwoordelijke chartermaatschappij in Bermuda als veroorzaker van de schade de claim neer te leggen. Immers een eventueel verhaal bij eigen verzekeraars kan soms een lange tijd duren.

Met deze daad kunt U weliswaar niet de emotionele schade wegnemen, maar dan wel tenminste steun geven in de materiële schade.

Wij sturen een afschrift van deze oproep naar het College van Burgemeester en Wethouders en naar alle politieke partijen in de Gemeenteraad van Meerssen en in Provinciale Staten van Limburg om deze oproep te ondersteunen.

Mogen wij rekenen op een positieve reactie?

Hoogachtend,

Mr Gerrit van der Bijl
Namens de fractie BRUG-M in de Gemeenteraad van Meerssen. 

 

 

 

 

Cookies maken het eenvoudiger voor ons om onze diensten te leveren. Met het gebruik van onze diensten geef je ons toestemming om cookies te gebruiken.